Què és Herba de Rajola?


No ens n’adonem, però hi són. Són manifestacions de vida. Afloren en una escletxa a la paret, en la ferida d’un panot, en la vorada de les llambordes, en l’esquerda entre dos graons o en el forat que va deixar un senyal de trànsit. La necessitat les empeny a cercar oxigen, llum i aigua.

No són brutícia: per tant, les brigades de neteja se’n desentenen. No van néixer en un laboratori botànic destinades a ornamentar: per tant, no són competència de “Parcs i jardins”. Són territori de ningú; i aquest “Ningú” no se’n cuida.

Poden ser gramínies, parietàries, fabàcies… noms que descobrim en els diganòstics dels al·lergòlegs i que ens recorden que aquell ofec, aquell esternut o aquella rinitis són la prova que nosaltres encara no hem mutat, tot i viure encastats, igual que elles, entre ciment.

Suporten les petjades dels vianants i l’escassetat de terra perquè, un cop germinades, s’engega el cicle vital. Imparable.

Sota el paviment, que tot ho aixafa i tot ho iguala, hi viu un moviment de resistència organitzat en rizomes. Una munió de microuniversos senzills i humils però tossuts i tenaços, que recuperen l’espai que els hem arrabassat.

En aquest lloc de reflexió personal, sovint literària, hi treuran el nas sempre que vulguin. Seran la matèria amb què es fabricarà l’Herba de rajola.