General

Els Stephens


Quan es parla de la crisi del guió cinematogràfic a l’hora de crear noves històries i de l’augment d’adaptacions de novel·les a la gran pantalla, fóra bo que ens aturéssim davant les grans creacions de personatges com els que pareix Quentin Tarantino i que tenen la dimensió justa per ser matèria narrativa literària.

No cal fer un inventari que donaria bona mostra d’això, començant pels prototips que representen els seus Reservoir Dogs primerencs. Però el personatge de Stephen de Django desencadenat és, sens dubte, de parada obligatòria.

Teofrast l’hauria recollit als seus Caràcters morals com a compendi de l’adulador servil i llagoter amb el poder, però cruel i implacable amb els de l’escalafó inferior. Hàbil per disfressar-se d’amic i de confident amb tal d’extreure la informació desitjada, i capaç, si cal, de delatar i vendre la seva pròpia mare.

Stephen (Samuel L. Jackson) és l’esclau de confiança de Calvin Candie (Leo di Caprio) propietari de Candieland, una próspera plantació de cotó de Mississipí.

Majordom i capatàs del personal de la mansió, Stephen fa i desfà amb autoritarisme i vetllant pels interessos de l’amo, amb qui es permet unes familiaritats que Candie beneeix amb complaença. Stephen és la seva mà dreta per assumptes públics, però també sap resoldre els més foscos amb mètodes poc ortodoxos. Tant que, com és previsible, ho fa traint i maltractant els seus propis “germans” esclaus.

Samuel L. Jackson va declarar a “Los Angeles Times” que per acabar de bastir el personatge d’Stephen, l’esclau “lliure” més vell de la plantació, intel·ligent i fort, i que representa el poder darrere del tron, va haver de dotar-lo d’una capacitat de sarcarsme que, al meu parer, en ocasions frega l’histrionisme.

D’altra banda, Tarantino va quedar tan impregnat de l’”univers Django”, interpretat en el paper protagonista per Jamie Foxx, que no en va tenir prou i va començar a treballar en el guió de The hateful eight. Les diferents versions que ha donat Tarantino per publicar com a novel·la el guió de la pel·lícula després que se’n filtrés el contigut, són tan atractives com el joc de trobar el nombre d’Stephens (actualment, tecnòcrates de despatx que aplanen el camí als líders) que habiten entre els polítics actuals. Els que han deixat de ser-ho i els que ho deixaran d’aquí no res.

0 Comentaris sobre Els Stephens

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *